SILVA: Odvod z cyperských bankových vkladov je veľmi nebezpečný krok

19.03.2013 Celý región

Lisabon 18. marca (TASR) - Rozhodnutie použiť v rámci medzinárodnej pomoci aj peniaze z bankových vkladov je veľmi nebezpečný krok, vyhlásil dnes v reakcii na dohodu o podmienkach pomoci Cypru portugalský prezident Anibal Cavaco Silva. Ako dodal, takéto rozhodnutie môže oslabiť dôveru v bankový systém. Informovala o tom agentúra Reuters.

Portugalsko pozorne sleduje diskusie o pomoci Cypru, keďže krajina sama požiadala v roku 2011 o záchranný balík. Európska únia a Medzinárodný menový fond jej vtedy poskytli úver vo výške 78 miliárd eur, no pod podmienkou splnenia viacerých úsporných opatrení. V prípade podmienok pre Cyprus však prvýkrát došlo k porušeniu doterajšej zásady, že na vklady obyvateľov sa v prípade záchranných programov siahať nebude.

"Európa sa vydala na veľmi nebezpečnú cestu... Niekedy mám pocit, že zdravý sedliacky rozum niekam odišiel," povedal Silva pre portugalskú televíziu SIC. "Je predsa všeobecne známe, že v prípade nedostatočnej dôvery v bankový systém nemá prakticky žiadna krajina šancu úniku, nakoľko dôvera je jedným z pilierov finančného systému," dodal prezident.

V prípade balíka pre Portugalsko bolo na záchranu tamojších bánk vyčlenených 12 miliárd eur, nakoniec sa celá suma použiť nemusela. Lisabon však prijal tvrdé úsporné opatrenia vrátane výrazného zníženia štátnych výdavkov a prudkého zvýšenia daní.

Guvernér Národnej banky Portugalska Carlos Costa ešte pred vyjadreniami prezidenta uviedol, že mimoriadny odvod z bankových vkladov, ktorý sa plánuje pre Cyprus, je jednorazovou záležitosťou a v prípade iných krajín sa tento krok uplatňovať nebude. "Klienti našich bánk sa tak nemusia obávať," upokojoval Costa obyvateľov Portugalska.
 

Vyberte región